Jorge Bernades vist per Josep Jallé


Jorge Giorgio Bernades Calcató vist per Josep Jallé

El vaig conèixer a la meva època de la Subunitat de Circulació de l’Ajuntament de Barcelona (SCAB) 1966-1971. Ell era el representant de proveïdor EYSSA amb el client SCAB i jo feia projectes de noves cruïlles a semaforitzar. 

Vam tenir algunes topades pel que feia a l’aplicació de regulacions, amb equips M3 que permetien 2 estructures en les fases d’una cruïlla. La darrera va ser per que s’apliqués la doble estructura, segons el projecte, amb un gir esquerra, segons demanda, a la plaça Maragall. La seva resposta inicial era sempre ... no. Vam arribar a dir-li, entre nosaltres, Don No.



Amb l’arribada del nou capital a EYSSA les coses van canviar. Va aparèixer (Oscar) Sbert com a representant davant la SCAB i Enric Hernández Luz va anant fent-se càrrec de la que acabaria essent la Delegació de Catalunya EYSSA.
Amb aquella SCAB hi havia una forma d’actuació poc convencional. Formalment hi havia 5 o 6 funcionaris: el director Francesc Paco Mir Espinet, dos telefonistes - en dos torns cobrien les 24 hores, un d’ells el pare (De la Calva) d’un dels components del Duo Dinàmico - i un parell de delineants. Però la realitat era que, a més a més, hi havia 2 enginyers, 3 enginyers tècnics, 1 auxiliar tècnic, a temps complerts, i 1 enginyer tècnic a temps parcial. Més endavant vaig adonar-me’n, especialment amb el passi a EYSSA el 1971, de com aquesta companyia facilitava els diners per als pagaments. Llavors vaig comprendre que una part de les reticències de Jorge Bernades era per no desestabilitzar l’estructura de la relació econòmica.

Amb la reestructuració per l’arribada de Ferrer Salat, president, i els seus homes, Joaquim Vericat Conseller Delegat, i l’ampliació a nous mercats, va tenir lloc l’adquisició del paquet majoritari de la Self Sime, amb seu a Gènova-Voltri, i Jorge Bernades va ser l’home per a dirigir aquell territori italià.



Pels viatges fets, vaig poder copsar que el seu estil anava be, especialment amb l’estil del Sud d’Itàlia. Self Sime va créixer obrint una delegació a Nàpols que aconseguiria, amb les arts i ofici de Jorge Giorgio Bernades, l’adjudicació d’un terç de la ciutat per a la centralització computeritzada, la base de sustentació del negoci. Els altres dos terços serien per a Siemens i per a la Garbarini o una filial d’aquesta companyia francesa.

Giorgio, nascut a Cuba i amb la cultura negociadora de l’estil aquell, era perfecte per atendre les formes negociadores de Nàpols. La delegació de la Self Sime va incorporar una directora recomanada per l’enginyer municipal, malgrat que l’anima tècnica era un antic contramestre de vaixells.

En alguna de les visites vaig poder conèixer aquestes persones i d’altres del municipi, no massa però. Recordo que Giorgio va organitzar un magnífic sopar al Restaurant La Rectoria (*) a un turó proper a la ciutat on es trobava la gent per parlar de negocis.


Quan EYSSA va tancar, 1978, ell va seguir a la Self Sime fins al seu retorn a Barcelona. Com s’ho va fer?. No en tinc cap informació, malgrat que vam establir un feble contacte a l’inici de Autron S. A. per si li podien interessar els nostres equips. Recordo que va dir-nos que ja havien  iniciat la seva tecnologia.

Aquest estil de portar les coses el va fer únic i impenetrable. Possiblement sabia molt be com mantenir les coses ben controlades, sense sorpreses. Un gran gestor amb estil diferent del que pensàvem eren els temp
                                                                                                                                                                                  20200527 Josep Jallé